Odata ce au aparut, micozele iti pot da ceva batai de cap. Chiar daca se vindeca, tratamentul poate fi unul de lunga durata si exista posibilitatea ca boala sa recidiveze. Afectiuni ale pielii si ale anexelor acesteia (par, unghii) sau ale mucoaselor (tubul digestiv, caile respiratorii, organele genitale), micozele pot fi, insa, prevenite in primul rand printr-o igiena riguroasa.
Unde se instaleaza?Micozele sunt numite maladii fungice. Sunt cauzate de ciuperci microscopice, dintre care cele mai frecvente sunt candida albicans si dermatofitele. Ciupercile mai rare sunt uneori responsabile de infectii micotice ca aspergiloza, criptococoza, pneumocistoza. Atunci cand apar la nivelul zonelor descoperite ale pielii, acestea sunt inestetice. Zonele unde ciupercile se dezvolta in mod deosebit sunt la subrat, pliul interfesier, la nivelul picioarelor, unghiilor, scalpului, dar si al mucoaselor gurii, intestinului, vaginului, glandului si cailor respiratorii. Numerosi microbi traiesc pe piele si pe mucoase, in intestin si vagin. Acesti microbi „convietuiesc” in echilibru unii cu altii, impiedicandu-se reciproc sa se dezvolte prea mult: este flora saprofita. Cand conditiile nu mai sunt cele obisnuite (un climat prea umed, o igiena deficitara sau excesiva, cantitatea de aciditate este modificata), flora saprofita se schimba si ciupercile se dezvolta, devin patogene si apar micozele.
Cum se contracteaza?
Ciupercile se dezvolta de obicei in zonele cu umiditate si caldura. Tratamentele antibiotice dezechilibreaza flora saprofita (non patogena) a tubului digestiv sau a vaginului si favorizeaza infectii micotice: infectii vaginale, diaree micotica. Diabetul favorizeaza, de asemenea, bolile fungice. Aparitia micozelor poate fi imputata unei imunitati scazute, unei boli imunodepresive sau unui tratament medical. In gura se prezinta sub forma de ulceratii dureroase cu un strat alb pe fond rosu si se numeste candidoza. Intestinul poate fi afec